Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zene ajánló

2008.03.20

         Duffy - Rockferry 

Nem oly rég  jelent meg, érdemes pár szó ejteni Duffy - Rockferry című albumáról. A hölgyemény egy 23 éves kellemes hangú walesi énekesnő, akit a legtöbben az új Amy Winhouseként emlegetnek (,bár én még a régit se írnám le). Kivételesen egy olyan előadóról van szó, akit a közönség és kritikusok is egyformán kedvelnek. Sokakra mondják, hogy pacsirta van a torkukban, nos neki inkább egy kecske, de neki kimondottan jól áll az érces és incselkedő hangnem, a zenéket jól dobták össze, az albumon pedig többségben vannak a slágergyanús költemények, mint a töltelék számok. Házibulikra, munkahelyekre (persze csak ha főnök éppen nyaral), vagy otthon intrnetezés közben nyugodtan végig lehet pörgetni a korongot.

        Nem az év albuma de a Mercy  (http://www.youtube.com/watch?v=KE2orthS3TQ) című szám egy darabig biztosan kiemelkedik majd a tingli-tangli slágerek közül...

 Album címe: Rockferry

Megjelenés dátuma: 2008.03.03.

 

             Péterfy Bori                                                   

        Ha valaki figyelemmel kíséri a magyar alternatív zenei életet, az lehet az érzése, hogy ebben az országban az igazi zenészek annyira megriadtak a kereskedelmi rádiók/ tvk mainstreamjétől, hogy egészen a számkivetettek mentőöveként értékelhető undergroundba menekültek. A semmitmondó popzenére szomjazó  tömegízlés  formálói rendre elfordítják a fejüket az újszerű, eredeti ötletek hallatán, és rájuk sütik a behatárolhatatlan rétegzene bélyegét, ezzel száműzve őket zenei szubkultúra lesajnált,  álom-profit nélküli világába. De talán nem is sejtik, hogy ezzel mekkora szolgálatot tesznek azok számára, akik még a mai viszonylatokban is tartalmas és összetett zenei kikapcsolaódásra vágynak. Így legalább nem engedik elaltatni a figyelmünket, és folyamatos "ásásra" kényszerítenek a rétegek között, ha újabb egyéniségek zenéről alkotott elképzeléseire vagyunk kíváncsiak.
       Egy ilyen kutatómunka során lettem figyelmes Péterfy Bori első, (rendhagyó módon) címnélküli szólóalbumára, mely kb fél éve jelent meg, de, így nem a legfrissebb, de mivel a kultúra mindig aktuális, ezért mindenképp érdemes róla beszélni. Az éneke/színésznő az Amorf Ördögök nevezetű formációból lehet ismerős, és az együttes feloszlása után itt a bizonyíték, hogy nem áll meg az élet, ha egy underground- kultuszzenekar megszűnik, mert akinek tényleg a zene az élete, az megtalálja az önkifejezés kiteljesítéséhez megfelelő fórumokat.
       Az album hangvétele, amolyan jazzes-rockos-poppos-elszállós-miegymásos, szóval válogassátok ki, de az biztos, hogy igényes. A számok egy része nálam hangulatzene, nem tudnám bármikor végighallgatni az egészet, kivéve a két személyes favoritomat: az egyik az Ópium, a másik a Hajolj bele a Hajamba. A korong egészét véve, rendkívül válltozatos, kellemes hangzású, tartalmas produkció. Nem kifejezetten háttérzene, érdemes minden hangra és szövegrészletre odafigyelni, annak aki szeret gondolkodni is zenehallgatás közben, csak ajánlani tudom.

     Album címe: -

     Megjelenés dátuma: 2007.10.15.

              Péterfy Bori - Hajolj Bele A Hajamba (http://youtube.com/watch?v=9Qf6vmELIhI)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.